Daca ai stabilit datele generale ale evenimentului, deja ai observat, cel mai probabil, ca incepe sa creasca in mod considerabil lista de cumparaturi pentru nunta.
Este important sa cunosti cele mai importante lucruri de pe aceasta lista si sa intocmesti una cat mai completa inca de la bun inceput, altfel vei avea impresia ca pentru fiecare lucru bifat vor aparea alte doua lucruri noi pe lista. Speram ca articolul de fata sa iti fie de real folos.
Cununie civila si religioasa in aceeasi zi sau nu?
Inainte de a incepe sa realizezi lista de cumparaturi trebuie sa stii exact daca cele doua evenimente vor avea loc in aceeasi zi sau in zile diferite. Acest lucru nu va influenta in mod considerabil elementele de pe lista, dar cu siguranta ar putea influenta bugetul si unele decizii.
Sunt doua posibilitati: fie alegi sa ai ambele cununii in aceeasi zi, dar trebuie sa aloci un buget mai mare intregului eveniment, fie alegi sa faci cununia civila cu ceva timp inainte si poti avea doua bugete diferite.
Evident, in functie de timpul dintre cele doua cununii, poti revigora bugetul pentru nunta, fara sa para ca faci un efort imens dintr-o data. Si ar mai putea exista o a treia varianta, desigur: o cununie civila restransa, doar cu cei apropiati si cu un buget decent, urmand ca apoi, pentru cununia religioasa si pentru petrecerea de nunta aferenta sa aloci cea mai mare parte a bugetului. Decizia iti apartine!
Lista de cumparaturi pentru cununia civila (mire, mireasa si nasi)!
De amploarea evenimentului depinde cat de lunga va fi lista ta de cumparaturi. Iata, in cele ce urmeaza, o lista cu cele absolut necesare pentru cununia ta civila:
- Tinuta miresei – rochie sau costum. Daca cele doua cununii au loc in aceeasi zi, sunt unele mirese care aleg sa poarte rochia de mireasa si la cununia civila, deci o grija in minus;
- Accesoriile miresei – incaltaminte, bijuterii, poseta asortata tinutei, eventuale accesorii pentru par;
- Tinuta mirelui – costum, camasa, cravata, pantofi, curea, eventual si butoni si ac de cravata;
- Buchetul miresei – natural sau artificial;
- Sampanie si pahare pentru servirea dupa celebrarea cununiei;
- Bomboane si fursecuri pentru invitati;
Toate acestea sunt necesare la starea civila. Ca lucuri suplimentare pe care le vei achita sunt:
- fotograful evenimentului (care de cele mai multe ori este cel cu care colaboreaza biroul de stare civila ales, dar asigura-te de acest lucru!) Vezi aici cum alegi fotograful pentru nunta;
- cameraman (daca iti doresti sa ai si o filmare, pe langa fotografii);
- decoratiuni pentru sala/scari;
- buchetul nasei (de obicei nasii sunt martori ai evenimentului, nu neaparat nasi si de cele mai multe ori nasa nu isi doreste un buchet, dar trebuie discutat);
Dupa cununia civila in sine poate urma sau nu o petrecere.
Optiunile difera de la un cuplu la altul: unii aleg un eveniment mare, la restaurant si lasa grija organizarii mesei pe seama personalului, urmand a achita meniurile la final.
Alte cupluri aleg o petrecere restransa, acasa, caz in care mai trebuie facuta o lista de cumparaturi pentru organizarea acestei petreceri, in functie de planuri (mancare, bauturi, decoratiuni).
Daca cele doua cununii au loc in aceeasi zi, este suficient sa ai cele de pe lista de mai sus, pentru ca petrecerea va fi una singura.
Ca la orice eveniment, se poate intampla sa mai apara mici cheltuieli neprevazute, dar acestea sunt cele mai importante cumparaturi. Stiind care sunt, poti stabili un anumit buget, lucru care iti va conferi o siguranta ca totul este sub control.